De bevalling


De bevalling begint meestal met het op gang komen van de weeën en soms met het breken van de vliezen. Het verliezen van de slijmprop staat soms in boeken gemeld als een teken dat de bevalling zich wel snel zal aankondigen, maar meestal zit daar veel meer tijd tussen. Soms zelfs wel weken.

De meeste kinderen worden rond de uitgerekende datum geboren.

Slechts 4% van alle bevallingen vindt plaats op de uitgerekende datum. Een baby die tussen 37 weken en 42 weken wordt geboren is op tijd.

Begint de bevalling voor 37 weken? Dan moet je bij de gynaecoloog bevallen, omdat er extra controle van de baby nodig is en extra opvang bij de hand moet zijn.

Na 42 weken wordt de bevalling vaak op gang gebracht met medicijnen, omdat er bij langer afwachten een risico voor de baby ontstaat.

 

De bevalling begint meestal met het op gang komen van de weeën, soms met het breken van de vliezen of bloedverlies. Het verliezen van de slijmprop wordt soms gemeld als teken dat de bevalling gaat beginnen, maar dit kan dan nog enige weken duren.

 

Soms is het moeilijk om in te schatten wanneer je ons zal bellen. Volg je gevoel!

Bel in iedere geval

  • Bij ongerustheid, om wat voor reden dan ook
  • Bij weeën, een uur lang om de 4-5 minuten
  • Bij gebroken vliezen mag je bij helder vruchtwater en een ingedaald hoofdje in de loop van de dag bellen. In alle andere gevallen bel je altijd meteen!
  • Bij bloedverlies, waarvoor je maandverband nodig hebt om het op te vangen.
  • Ben je nog geen 37 weken en heb je het idee dat je bevalling begonnen kan zijn, wacht dan niet af, maar overleg met ons.

 

Voor de bevalling moet je nadenken over een paar dingen: