Gebroken Vliezen


In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Dit kan heel duidelijk zijn, maar soms kan het ook zijn dat er een scheurtje in de vliezen komt boven in de buik en dan verlies je alleen kleine scheutjes vruchtwater. Vruchtwater kan je niet ophouden, je blijft water verliezen. Het kindje komt niet droog te liggen in je buik. Ook al duurt het nog enkele dagen voor het kindje geboren is. Vruchtwater wordt continu bijgemaakt. Je zult dan ook merken dat je meer dorst hebt.

Het breken van de vliezen is een signaal dat de bevalling binnen niet al te lange tijd zal beginnen. Ben je 37 weken of verder zwanger, is het vruchtwater helder en het hoofdje ingedaald, dan is dit een normale situatie. We controleren jou en de baby, geven je adviezen en bespreken hoe het verloop verder zal zijn.

Het vruchtwater is niet helder

Dit is altijd reden om direct contact op te nemen. Het kindje kan in het vruchtwater gepoept hebben, we spreken dan van meconiumhoudend vruchtwater, wat geel, groen of bruin is. Meestal doet het kindje dit, omdat hij klaar is om geboren te worden, soms omdat hij het benauwd heeft (gehad). Voor de zekerheid gaan we er altijd vanuit dat de baby het op dat moment benauwd kan hebben, tot we zeker weten dat dit niet zo is. Dit betekent dat jij in het ziekenhuis moet bevallen, waar de conditie van jullie kindje goed in de gaten gehouden wordt.

Het hoofdje is niet ingedaald

Een ingedaald hoofdje sluit de uitgang van je baarmoeder af, zodat er alleen vruchtwater langs kan. Zit het hoofdje niet ingedaald, dan kan een handje, een voetje of de navelstreng van de baby onder het hoofdje komen. Dit is niet goed voor de baby.

Bel daarom altijd meteen als je vliezen breken en we op het spreekuur gezegd hebben dat het hoofdje niet ingedaald zit.