Net Zwanger


Een zwangerschapstest is de snelste manier om zekerheid te krijgen. Een positieve test is het bewijs dat je zwanger bent.

Je kan last hebben van zwangerschapsverschijnselen. De een heeft hier meer last van dan de ander. Veel voorkomende verschijnselen zijn:

  • moe
  • misselijk
  • vaak plassen
  • gespannen borsten
  • wisselende emoties

Het beste is om het rustiger aan te doen, wat extra te slapen en je gevoel te volgen. In overleg met jou kunnen we een advies op maat aan je geven.

Belangrijk in deze periode zijn:

 

Foliumzuur

Extra foliumzuur vanaf 4 weken voor de bevruchting tot 10 weken zwangerschapsduur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje.

Mocht je nog niet gestart zijn met foliumzuur, dan heeft het zeker zin om er alsnog mee te beginnen. Tot minimaal 10 weken zwangerschap is het slikken van foliumzuur zeker nuttig. Maak hierna gewoon het potje leeg, foliumzuur is ook belangrijk bij de bloedaanmaak.

 

Eerste afspraak maken

Zodra je zwanger bent kan je je aanmelden via het contactformulier of bellen voor een afspraak. Wanneer je ook vragen hebt is bellen vaak handiger.

Gebruik je medicijnen? Meldt ons dit direct bij het maken van de eerste afspraak, dan kunnen we meteen kijken naar de eventuele effecten hiervan op jou en je kindje.

Wanneer jij dit wilt kunnen we voor de intake al een echo plannen, om te zien of het hartje van de baby klopt. Deze echo kunnen we afspreken bij EchoNOP. (Gezien de termijn zal het altijd een inwendige echo zijn.)
 

De eerste afspraak (intake) is rond 8 weken. De intake is vrij uitgebreid: we stellen je vragen die van belang kunnen zijn voor de begeleiding van jou en je kindje (ziekten, operaties, erfelijke aandoeningen, medicijngebruik). In een aantal gevallen kan dit reden zijn om extra onderzoek te regelen of een verwijzing naar de gynaecoloog. Sommige vragen bespreek je waarschijnlijk liever niet met iedereen om je heen, het is verstandig om deze eerste controle alleen of met je partner te komen.

We bespreken (als jij dit wilt) de mogelijkheden van Prenatale Screening.

Je krijgt van ons ook voorlichting over allerlei zaken rondom jouw zwangerschap (denk aan gezonde leefwijze, het regelen van kraamzorg enzovoort).

We maken ook een afspraak voor een echo om te kijken hoever je zwanger bent, tegelijk zie je dan of het hartje klopt en of het een of meerdere kindjes zijn. Deze echo wordt gemaakt bij Echocentrum NOP.

Tot 13 weken is het eigenlijk niet mogelijk om het hartje van de baby te laten horen.

Hebben jullie zelf vragen, dan is het nu de gelegenheid bij uitstek om ze beantwoord te krijgen.

Voor meer informatie zie de folder Zwanger!. Deze is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels.

 

Roken, alcohol en drugs

Alle drie hebben een slechte invloed op de groei en de ontwikkeling van jullie kindje. Het is het beste om alle drie te laten staan. Praat erover met je partner, misschien is deze solidair. Samen stoppen helpt!

Wij kunnen je helpen met het vinden van hulp hierbij.

 

Adviezen

Een heleboel informatie en adviezen over het begin van je zwangerschap zijn te vinden op deverloskundige.nl.

Wanneer je op internet naar informatie gaat zoeken is het verstandig om er rekening mee te houden dat iedereen alles op internet kan zetten. Vraag je af hoe betrouwbaar de bron is, in forums zijn het vaak zwangeren onderling die elkaar adviezen geven, dit is niet heel betrouwbaar.

 

Gefeliciteerd, jullie zijn zwanger!

Controles

Echo’s

Onderzoeken

Miskraam

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Hieruit wordt het hCG-hormoon gehaald. Farmaceutische bedrijven maken van het hCG-hormoon een geneesmiddel dat deel uitmaakt van de behandeling van onvruchtbaarheid. Voor meer informatie of aanmelden kan je kijken op de website van Moeders voor Moeders.