Prenatale Screening


Per 1 april 2017 is de Prenatale Screening gewijzigd. Wij zijn nu verplicht om bij de eerste controle te vragen of je meer informatie wilt over onderzoeken op afwijkingen van de baby tijdens de zwangerschap. Dit wordt prenatale screening genoemd. De mogelijkheden hiervoor zijn:

Het onderzoek op Down-, Edwards- en Patausyndroom

Een Combinatietest geeft informatie over hoe groot de kans is op een van deze syndromen bij de baby.

De NIPT kan bepalen of de baby een van deze syndromen heeft. De uitslag is bijna altijd juist.

Beide onderzoeken worden NIET vergoed vanuit de basisverzekering.

Het SEO

Bij deze echo wordt gekeken naar aangeboren afwijkingen bij het kindje. Bijvoorbeeld een open ruggetje of afwijkingen aan de schedel van de baby. Deze echo wordt WEL vergoed vanuit de basisverzekering.

Let op!
Deze onderzoeken kunnen alleen worden uitgevoerd nadat we uitgebreid met je gesproken hebben hierover. Er wordt dan hiervoor een extra afspraak ingepland.

Voor meer informatie kun je kijken op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl . Het RIVM heeft informatiefolders in meerdere talen over het onderzoek op Down-, Edwards- en Patausyndroom en het SEO .

Vanaf 1/1/2015 is de leeftijd van de moeder geen reden meer om direct een vruchtwaterpunctie te doen, leeftijd van de moeder is geen reden om het onderzoek op Down-, Edwards- en Patau te vergoeden.