Regelen


Wat te regelen in de zwangerschap

 

Kraamzorg

Het is verstandig om al vroeg in je zwangerschap je kraamzorg te regelen, liefst voor 16 weken.

In Lelystad zijn er een aantal organisaties actief. Meer hierover lees je bij Kraamzorg .

 

Voorlichtingsavond De Bevalling

Samen met de andere verloskundigenpraktijken in Lelystad, het Centrum voor Jeugd en Gezin en de kraamzorg hebben wij iedere 2 maanden een voorlichtingsavond over de bevalling en de eerste dagen daarna.

Kijk in de agenda wanneer de volgende is.

 

Voorlichtingsavond Borstvoeding

Kraamzorg Jona geeft in samenwerking met ons en Isis, praktijk voor Verloskunde een avond voorlichting over hoe te starten met borstvoeding.

Kijk in de agenda wanneer de volgende is. Je moet je aanmelden voor deze avond bij je verloskundige

 

Erkenning van de baby

Als de vader van de baby niet getrouwd is met de moeder van de baby kan hij toch officieel het vaderschap van het kind op zich nemen, dit wordt erkenning genoemd. Erkenning kan al in de zwangerschap geregeld worden, bij voorkeur voor 24 weken zwangerschap. De erkenning moet voor elk volgend kind apart geregeld worden.

Dit wordt geregeld bij de gemeente, je belt de gemeente voor een afspraak om samen naar het gemeentehuis te gaan. (meer kan je lezen op de website van de gemeente Lelystad).

Wanneer de vader de baby erkent heeft kan hij na de aangifte van geboorte gezag over de baby aanvragen bij de rechtbank.

 

Zwangerschapsverlof

Je hebt recht op 16 weken zwangerschapsverlof, je verlof start tussen 34 en 36 weken. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan je werkgever melden dat je zwanger bent. Deze zal je waarschijnlijk om een zwangerschapsverklaring vragen. Je kunt een zwangerschapsverklaring bij je verloskundige krijgen, mits de termijn al met echo zeker gesteld is.

 

Kinderopvang

Er zijn verschillende mogelijkheden van kinderopvang zoals een oppas, gastouders of een kinderdagverblijf. Een kinderdagverblijf heeft mogelijk een lange wachttijd. Laat je daarom al tijdens de zwangerschap inschrijven als je al snel na de geboorte gebruik wilt maken van deze opvang.

 

Aanpassen verzekeringen

De komst van de kleine is een goede reden om de verzekering nog een keer langs te lopen en zo nodig aan te passen. Dekt jullie verzekering nog wat jullie wensen? Iets om zelf even bij stil te staan en zo nodig na te vragen.

Ervaring leert dat het verstandig is om na te gaan of jullie (indien gewenst) verzekerd zijn voor:

  • Kraampakket
  • Eigen bijdrage poliklinische bevalling
  • Eigen bijdrage kraamzorg
  • Uitgestelde kraamzorg of Couveuse-nazorg (voor wanneer jij en of de baby om gezondheidsredenen pas laat uit het ziekenhuis komt)
  • Uitvaartverzekering (een enkele keer overlijdt een kindje voor of vlak na de geboorte, wat dan voor onverwachtse kosten kan zorgen)

 

Na de bevalling te regelen

Geboorteaangifte

Het is in Nederland verplicht om binnen 3 dagen na de geboorte hiervan aangifte te doen. Geboorteaangifte moet gebeuren in de gemeente waar de baby geboren is. Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af.
Is aangifte binnen 3 dagen niet mogelijk door het weekend of een feestdag? Dan wordt de termijn voor de aangifte verlengd zodat er ten minste 2 werkdagen overblijven om geboorteaangifte te doen.

Kijk wat de gemeente Lelystad hierover zegt.

 

Zorgverzekering

Het is belangrijk de baby in de kraamweek aan te melden bij je zorgverzekering, zodat als de baby zorg nodig heeft, dit ook is verzekerd. Vraag bij jouw verzekering na hoe je de baby aanmeldt.

 

Anticonceptie

Je hebt er geruime tijd niet aan hoeven denken, maar je bent nu weer vruchtbaar. Ook als je borstvoeding geeft kan je zwanger worden. Belangrijk is dat je een vorm van anticonceptie kiest die bij jullie past, lees hierover meer op deverloskundige.nl .

Wij zullen dit in de kraamweek ook met je bespreken.

 

Cursus EHBO bij zuigelingen en kinderen

Jonge kinderen komen regelmatig bij de arts i.v.m. ongelukken in huis. De kans hierop kan je verkleinen door de cursus EHBO bij zuigelingen en kinderen te volgen. Wanneer je je aanmeldt via onderstaande link krijg je korting.

 ” />