Weeën


Meestal begint de bevalling met weeën. Veel vrouwen die voor het eerst bevallen vragen zich af of ze de weeën wel zullen herkennen, in de praktijk blijkt het niet zo moeilijk te zijn om weeën te herkennen. Zolang je twijfelt zijn het meestal nog geen ontsluitingsweeën, even afwachten leert je of ze sterker worden of niet. Als je blijft twijfelen raden we je aan om een douche of een warm bad te nemen. Nemen de krampen af, dan zijn het voorweeën geweest. Bij echte weeën zullen de krampen heftiger worden. Blijf je twijfelen, dan kun je natuurlijk altijd bellen.

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder, waardoor de ontsluiting (het open gaan) van de baarmoedermond ontstaat. De baarmoeder (buik) spant aan, wordt hard, en tegelijk voel je min of meer pijn opkomen, meestal in de onderbuik of de onderrug. Bij een goede wee duurt het hoogtepunt van de kramp/pijn ongeveer 60 seconden.

Voorweeën

Ook vroeger in de zwangerschap kan de baarmoeder wel eens wat kramperig zijn, maar dan meestal zonder dat het echt pijn doet. Dat zijn dan ‘harde buiken’ of ‘voorweeën’. Ook wel oefenweeën genoemd. Deze voorweeën houden vaak maar kort aan (nooit langer dan 40 seconden) en ze komen meestal onregelmatig. Ook nemen deze weeën niet echt in intensiteit toe. Het woord voorweeën zegt het eigenlijk al, deze krampen doen alleen voorwerk en ben je nog niet met de bevalling bezig.

Echte weeën

Deze verschillen van voorweeën omdat ze regelmatig komen, bijvoorbeeld om de vijf minuten of korter, en langzamerhand steeds sterker, pijnlijker en langduriger worden. In het laatste stukje van de ontsluiting komen de weeën meestal om de 2-3 minuten. Een wee komt langzaam opzetten en wordt sterker en sterker totdat het weer langzaam wegzakt. Een hele wee duurt zo van begin tot eind ongeveer anderhalve minuut. Na een wee komt er steeds een pauze van een aantal minuten waarin de pijn weg is. Gelukkig is er dus steeds weer een rustpauze. Omdat je tijdens deze rustpauze een pijnstiller voor je lichaam aanmaakt, is deze rustpauze even belangrijk als de wee.

Als je een uur lang de weeën binnen de 5 minuten komen en je tijdens een wee de pijn ongeveer 1 minuut moet wegzuchten aanhouden is de kans heel groot dat de bevalling begonnen is.